V kapitole rezortu školstva je pre reformu ESO o miliardu eur menej

10.10.2013 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) bude na budúci rok hospodáriť so sumou 1,45 miliardy eur.

Výdavky kapitoly rezortu školstva klesajú oproti rozpočtu na rok 2013 o 1,01 miliardy eur, t. j. o 41,1 percenta. Spôsobila to reforma verejnej správy ESO, v rámci ktorej prešlo osem krajských školských úradov do pôsobnosti rezortu vnútra. Niektoré školy sú preto financované prostredníctvom obvodných úradov v sídle kraja, ktoré spadajú pod ministerstvo vnútra. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2014-2016, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda SR.

Celkové výdavky spolu, za ministerstvo školstva a vnútra, sú však vyššie oproti schválenému rozpočtu na rok 2013 o 79,1 milióna eur, t. j. o 5,85 percenta. Pod zvýšenie sa podľa návrhu podpísalo zapracovanie päťpercentného zvýšenia platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov škôl, ktoré bolo v schválenom rozpočte na rok 2013, a premietnutie nevyhnutných potrieb v oblasti nenormatívnych výdavkov, napríklad na učebnice.

Celkovú sumu výdavkov kapitoly rezortu na rok 2014 tvoria prostriedky štátneho rozpočtu v sume 1,03 miliardy eura a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu v sume 425 miliónov eur. „Osobné výdavky sa rozpočtujú v sume 20,6 milióna eur, čo predstavuje pokles oproti schválenému rozpočtu roku 2013 o 116 miliónov eur, t. j. 84,9 percenta,“ uvádza sa v návrhu. K poklesu došlo podľa materiálu z dôvodu spomínaného prechodu štátnych špeciálnych škôl a školských zariadení do pôsobnosti obvodných úradov v sídle kraja.

Výdavky štátneho rozpočtu bez zdrojov EÚ a príslušného spolufinancovania poskytované pre oblasť regionálneho školstva prostredníctvom kapitoly MŠVVŠ v roku 2014 klesajú oproti schválenému rozpočtu roku 2013 o 871 milióna eur, t. j. o 64,4 percenta.

V oblasti tovarov a služieb sa rozpočtujú výdavky na zdroji štátneho rozpočtu v sume 80,2 milióna eur, čo predstavuje pokles o 1,49 milióna eur oproti schválenému rozpočtu na rok 2013. Pod tento pokles sa tiež podpísal presun školských úradov pod obvodné úrady v pôsobnosti rezortu vnútra.

„Bežné transfery sa navrhujú v sume 900 miliónov eur, čo predstavuje medziročný pokles o 772 miliónov eur, t. j. o 46,2 percenta,“ píše sa v návrhu. K zníženiu bežných transferov došlo v oblasti regionálneho školstva, verejných vysokých škôl, vedy a techniky, športu a administratívy.
 

Vyberte región